‘CALLAS VAN KIRCHROA?’

Maria Callas

‘Callas van Kirchroa?’

Laatst ontving ik een leuk mailtje met de boodschap met titel:’Waneer treedt ‘de Callas van Kirchroa’ weer op in Kerkrade? Ik vond het een grappige woordspeling en uiteraard een mooi compliment. Maar Callas is een klasse apart.

Maria Callas and Renato Cioni in Tosca, London, 1964

Sopraan Maria Callas beschouw ik absoluut als een van mijn grootste inspiratiebronnen. Deze Amerikaans-Griekse sopraan schitterde vooral in de grote rollen van de 19e eeuwse Italiaanse opera’s zoals die van Verdi en Bellini.Ze zong haar partijen op een buitengewoon meeslepende met een zeldzame techniek. De emotionele impact op de luis teraar was fenomenaal. In opera ‘Tosca’ van Puccini vind ik haar persoonlijk op haar best. De wijze hoe ze de rol van Floria Tosca vervult heeft echt een diepe indruk op mij gemaakt.

Maria Callas in Tosca

Callas spreekt ook bijna veertig jaar na haar dood tot de verbeelding. Ze was temperamentvol. Ik geloof dat er een periode in de operageschiedenis bestaat vóór en na Callas. Zij markeert een scheiding tussen technische perfectie en volledige artistieke overgave. Ook in haar ranke en slanke verschijningsvorm brak ze met de meer voluptueuze opera diva’s van die tijd. Haar persoonlijkheid klinkt door in haar zang. Callas is de vleesgeworden emotie. Misschien was ze niet de beste zangeres ter wereld, ze was wel de meest expressieve. Ze leefde voor de muziek; Callas was muziek. Haar schoonheid, jetset-lifestyle en de liefdestragiek is tot op de dag van vandaag een niet op te drogen inspiratiebron. Ze blijft gevoelige snaren raken.

In 2017 zal het precies 40 jaar geleden zijn dat Callas stierf in haar Parijse appartement. Voor mij zal ze als inspiratie dienen voor het vervolg van ‘Il mio sogno’. Misschien ga ik in mijn vervolg van ‘Il mio Sogno’ een ode brengen aan wellicht de grootste sopraan van onze generaties! Ik ben beslist niet de Callas van Kerkrade, maar ik vind het wel een eer om haar veertig jaar na haar overlijden mee te nemen op mijn droomreis. Zij heeft ook mij geraakt met haar uit duizenden herkenbare stem. Een stem die voor mij het ware en het schone belichaamt. Bij muziek draait het niet om perfectie maar om emotie. Muziek neemt je mee. Maria Callas zal altijd een voorbeeld blijven. Dat noem ik echte kunst!